Resultaten interview met fotografen

Wij hebben enkele fotografen geïnterviewd over hun mening tegenover het doneren van hun foto’s. Uit de interviews is te leiden dat hobby fotografen eerder bereid zijn om hun foto’s te doneren dan professionele fotografen. De meerderheid van de fotografen zou het fijn vinden om er iets voor in retour te krijgen zoals een bedankje of een klein deel van de opbrengst. Daarnaast willen de fotografen op de hoogte blijven wat er met hun foto gebeurd zoals de opbrengst of het aantal kopers. Over het algemeen vinden hobby fotografen het niet erg als hun foto voor commerciële doeleinden word gebruikt, zeker niet als het het voor een grote naam zoals het WNF is.

Om tot deze conclusie te komen hebben wij de volgende vragen gesteld:

Zou je een foto willen doneren voor een goed doel?
Zo ja, zou je er dan iets voor terug willen en wat?
Mag de foto gebruikt worden voor commerciële doeleinden (binnen het WNF)?
Zou je lid willen worden van een community? (meer bekendheid bijv.)

De interviews staan hieronder uitgewerkt. De eerste twee zijn hobby fotografen en de andere zijn de professionele fotografen.

Hobby fotografen
Eric Verhagen (50)
Gespecialiseerd in close-up dieren foto’s
Zou je een foto willen doneren voor een goed doel?
Ja hoor, waarom niet. Ik doe er nu toch niet heel veel mee. Ligt er wel aan welk goed doel of ik de moeite wil doen.
Zo ja, zou je er dan iets voor terug willen en wat?
Ik zou wel gewoon af en toe een foto willen opsturen, ik zou het leuk vinden als ik dan ook wel iets terug krijg van bedankt, en ze me misschien laten weten wat mijn foto heeft opgebracht.
Mag de foto gebruikt worden voor commerciële doeleinden (binnen het WNF)?
Graag zelfs, als mijn foto in het reclame van WNF staat ben ik alleen maar trots! Ik maak foto’s omdat ik het leuk vind, niet om geld te verdienen. Als een bedrijf geïnteresseerd is in mijn foto’s vind ik het alleen maar leuk als ze ze gebruiken, zeker een groot bedrijf als het WNF.
Zou je lid willen worden van een community? (meer bekendheid bijv.)
Ik ben al lid van een community, waarneming.nl. Ik maak vooral foto’s van vlinders en libellen, deze zet ik dan op de website ook samen met waar ik de foto heb gemaakt. Soms ben ik de eerste, en ik vind het leuk dat mensen dan veel naar mijn foto kijken en hem waarderen. Via deze website heb ik contacten gelegd met veel andere ‘verzamelaars’, waar ik nu af en toe wat mee ga doen. En via deze website heeft ook het tijdschrift ‘natuur- en vogelwacht de Alblasserwaard’ mij gevonden. Ik heb hen toen verschillende foto’s aangeleverd voor in hun blad.

Marieke Linssen (23)
1. Wil je foto’s doneren aan het goede doel? Zo niet, waarom niet? Zo ja, zou je er iets voor terug willen en wat?
Ja, het lijkt me wel leuk als mijn naam erbij staat, mooie foto’s deel ik graag! Misschien een weekwinnaar ofzo. Maar mijn naam vind ik belangrijker
2. Mag die foto gebruikt worden voor commerciele doeleinden zonder jouw naam te vernoemen?
Nee, liever niet dus. Of ik moet op mijn cv mogen vermelden dat ze gebruikt worden enzo, maar ik denk dat ik het dan minder snel zou doen.
3. Zou je lid willen worden van een foto community zoals zoom.nl of 500px.com? Hiermee doneer je dan ook je foto’s
Ja daar zou ik wel lid van willen worden. Actief feedback krijgen van andere mensen, of activiteiten waarbij je met een groep fotografen op pad gaan lijken me dan leuk. Anders wordt het het zoveelste account waar je niets mee doet. Misschien gratis/goedkope workshops? Als je dat krijgt vind ik het ook niet zo erg als mijn naam er niet bijstaat.
4. Via welk kanaal zou jij het liefst een foto doneren? (denk aan telefoon, app, website, community, facebook etc)
Website/community
5. Heb je andere tips die je te binnen schieten bij het opzetten van een nieuwe foto community binnen het WNF?
Die workshops/activiteiten met de community dus

Jan Ruers (37)

Zou je de foto willen geven aan een goed doel?
Ja dat zou ik doen omdat ik verder niet veel doe met mijn foto’s. Als ik op deze manier zou kunnen doneren aan een goed doel komen mijn foto’s tot hun recht.
Zou je er iets voor terug willen krijgen?
Het zou mooi meegenomen zijn. Maar aangezien ik er nu niets aan verdien zou ik het niet erg vinden om mijn foto’s “gratis” te doneren. Wel zou ik op de hoogte willen blijven wat er met mijn foto gebeurd. Als een van mijn foto’s ergens groot op een poster te zien is, is het wel fijn om te weten dat mijn foto zo een succes is. Daarnaast zal het mij ook meer stimuleren om een foto in te zenden.
Mag de foto gebruikt worden voor commerciële doeleinden?
Ligt er aan wat voor commerciële doeleinden. Daarnaast wil ik dat mijn foto’s op een goede manier gebruikt worden. Ik zal mijn keuze ook af laten hangen van het merk. Als het een merk is waar ik niets mee heb dan hou ik de foto liever voor mijzelf. Zeker als ik er zelf geen geld mee verdien.
Zou je lid worden van een community?
Ik heb als eens overwogen om lid te worden van een community maar verder niet meer over nagedacht. Het Ligt denk ik aan de voorwaarden van de community, als deze gratis is zou het handig zijn om al mijn foto’s bij elkaar te hebben en te zien hoe andere fotografen mijn foto’s beoordelen.

Professionele fotografen
Dennis vangangel (29)
Werkt bij Dest Media
Gespecialiseerd in portret foto’s
Zou je een foto willen doneren voor een goed doel?
Dat ligt er natuurlijk aan welk goed doel en wat voor foto’s die wil. Ik doe in principe portret foto’s, dus die kan ik niet zomaar weggeven in verband met de rechten van de persoon die erop staat. Verder maak ik ook veel natuurfoto’s (ivm de portretfoto’s die ik vaak in de natuur maak) waar ik verder niet heel veel mee doe, omdat ze voor mij vooral als onderzoek dienen. Deze foto’s zou ik wel kunnen doneren. Maar het hangt wel van de voorwaarden af of ik het zou doen. Daarnaast vakantie foto’s ofzo, geen probleem. Wat mij ook niks (extra) heeft gekost voor het maken van de foto vind ik ook geen probleem gratis weg te geven.
Zo ja, zou je er dan iets voor terug willen en wat?
Ik zou er dan wel graag de eer van krijgen. Niet dat het wnf alle eer op strijkt. Ik zou een deel van de opbrengst ook niet erg vinden. Momenteel gaat het wat slechter binnen de fotografie wereld, en de tijd die ik aan de natuurfoto’s vooraf besteed krijg ik niet altijd volledig betaald met de verkoop van portretfoto’s. Een deel van de opbrengst zou ik niet onredelijk vinden en het maakt het voor mij ook meer de moeite om veel foto’s te doneren, dan verdien ik er ook wat aan, en het wnf ook. En ik zou dan meer moeite doen om er veel te doneren in plaats van 1 of 2 voor het goede gevoel van doneren.
Mag de foto gebruikt worden voor commerciële doeleinden (binnen het WNF)?
Wanneer het wnf mijn foto wil gebruiken in hun reclames, zou ik wel vereerd zijn. Maar ze hebben deze foto dan wel via hun eigen platform gratis gekregen. Het WNF maakt dan reclame met meer geld krijgen met het verkopen van foto’s waardoor je geld geeft aan het goede doel. Dat vind ik een goede inzet. Maar als ze vervolgens ook die foto’s gaan gebruiken, levert dat niks op, mijn foto levert geen geld voor ze op. Dan zou ik mijn foto alleen gedoneerd hebben zodat de kosten van het wnf omlaag gaan. Daarmee help je natuurlijk ook door geld te laten besparen, maar toch zou ik het niet heel leuk vinden. Tenzij ergens mijn naam bij staat, dan ben ik alleen maar heel blij. Via het wnf krijg je dan ook veel naamsbekendheid, dat ik mij dan weer veel waard.
Zou je lid willen worden van een community? (meer bekendheid bijv.)
Ligt eraan wat voor community. Met ons bedrijf zitten we wel al op Facebook, via daar krijgen we ook wel wat opdrachten binnen. Ook hebben we een portfolio op Flickr staan. Dit levert beide voordelen en bekendheid op.

Samanta Katz (27) Ontario, Canada
Gespecialiseerd in fashion-shoots
i am not a stock photographer really but i will answer regardless!!
i am mostly booked by a client and bill per hour
1. Would you be open to donating one for your photos to a charity so other people/companies can buy it? If yes, would you like something in return? If no, why not?
yes. if i get something in return it would be a donation receipt for the value of the image. this way i could claim it on my taxes against income
2. May that photo be used for commerical purposes without mentioning your name?
is this for fundraiser? either way, no i mean usually for commercial purposes there isn’t room for your name, i work with clients who use m images for advertising and my names never there, but even look at the big ad campaigns, its alwas the brand not the photographer that needs to be showcased.
3. Would you mind to upload photos on a photo community like 500px?
i dont really know that site but i try to keep my work on my blog, website and social media. communities are great but if you are already a working photographer i dont know that it serves that much of a purpose?
4. What is the average price of one of your photos?
like i said i mostly work on an hourly rate. antwuere from 100 to 150/hr for commercial work (event sometimes is lower). i did sell some photos las month for a magazine, it paid 25$ (CAD) a photo. i work with a magazine and they pay me 50$ per page, when i do fashion editorial
5. Ill tell you a bit more about the idea: We want (professional) photographers to donate one photo to WWF onto a photostock website. The money that your photo will raise will go straight to WWF. What do you think of this idea and do you think other photographers will help us too? Or are there really important things which makes the idea non-usable?
i think its a wonderful idea
i am more inclined to donate a photo (depending on the kind of rights etc) than my time, or money… like I’ve done a lot of charity donations so i will shoot events for free or give them give-away prices of photoshoots
but i would prefer to donate one photo that i already have, it sounds actually fantastic

Jeanine Opreij (32)
Zou je de foto willen geven aan een goed doel?
Ik zou mijn foto niet zomaar aan een goed doel geven. Het maken van goede foto’s kost veel tijd. Daarnaast kunnen mijn foto’s van goede kwaliteit rond de tweehonderd euro waard zijn. Als ik een groot deel van de winst krijg en naamsbekendheid zou ik overwegen om misschien een paar foto’s te doneren. Maar zeker niet mijn beste foto’s.
Hoe groot is dat deel?
Ik denk tachtig procent van de opbrengst. Zo heeft het goede doel alsnog tien tot twintig euro binnen als er een goede foto wordt verkocht.
Zou je, naast een deel van de winst, ook iets anders voor terug willen krijgen?
Naamsbekendheid, zoals ik al zei. Voor de rest kan ik niet zo snel iets bedenken.
Zou je lid worden van een community?
Ik ben een paar jaar terug lid geweest van de fotocommunity Waterland. Hier heb ik veel geleerd en goede tips gekregen op mijn foto’s. Nu heb ik een eigen portfolio website waar mijn foto’s op staan. Via mijn website nemen klanten contact met mij op. Een community is wat mij betreft overbodig aangezien ik via mijn profiel op Waterland nooit opdrachten heb binnengekregen.

Leave a comment