Zoom community over het verkopen van hun foto’s

Ik heb enkele leden van de zoom community van het WNF bereikt via een enquête. In de enquête stelde ik de vraag of leden hun foto’s op zoom.nl zouden uploaden als het WNF deze verkocht. Hieronder vermeld ik kort de opvallendste resultaten.

Bijna tachtig procent van de ondervraagden zou het niet erg vinden als hun foto door particulieren wordt gebruikt.
De helft van de leden van zoom.nl zou het ook niet erg vinden als hun foto’s verkocht worden aan bedrijven zonder dat ze er zelf baat bij hebben. Een respondent meld dat hij het eerder een eer zou vinden als zijn foto gebruikt zou worden.
Een derde van de ondervraagden zou alleen zijn foto aan een bedrijf verkopen als hij een deel van de opbrengst krijgt. Bij het verkopen aan particulieren vraagt er maar elf procent om.
Het valt op dat vooral de jongere leden (tot 25 jaar) vragen om een deel van de opbrengst.

Volgens twee ondervraagden mogen foto’s die op zoom.nl staan verkocht worden. Bij de gebruikersvoorwaarden op zoom.nl vond ik het volgende stuk: Degene die materiaal plaatst op Zoom.nl kent IDG Nederland hierbij een kosteloos, niet-exclusief recht toe om het geplaatste materiaal te gebruiken, te reproduceren en weer te geven. Degene die het materiaal plaatst gaat er dus mee akkoord dat IDG Nederland zijn of haar foto’s mag hergebruiken. Denk hierbij aan het plaatsen van desbetreffende foto(‘s) in een overzicht in het tijdschrift Zoom.nl of op de Zoom.nl DVD. Hij of zij vrijwaart IDG Nederland voor eventuele andersluidende aanspraken van derden.
Foto’s op zoom.nl mogen inderdaad verkocht worden. Hieruit kan je concluderen dat leden van zoom.nl het niet erg zouden vinden als WNF het zou doen.

Leave a comment