Analyse van bestaande printshops

Hoe werken Nederlandse printshops?

Herinneringen op Linnen.nl
Deze site claimt de populairste van Nederland te zijn. Als je op hun homepage komt, valt meteen op dat het vanaf 7 euro te koop is. Ze laten zien waarom mensen voor hen moeten kiezen en ze hebben een overzicht van de prijzen. Qua mogelijkheden kun je verschillende formaten op canvas printen, een lijst eromheen doen en verschillende effecten toepassen. Deze site print alleen canvassen.

Photobox.nl
Photobox is een zeer complete printshop. Je kunt er kalenders, fotoboeken, mokken, wanddecoratie, fotoafdrukken, fotokaarten en telefoonhoesjes printen. Uniek hier is het upload system: je kunt foto’s direct vanaf Facebook, Instragram, Flickr en Dropbox uploaden. Ook hebben ze een app waarbij je direct foto’s kunt laten printen. Ze drukken af op verschillende materialen zoals hout, aluminium en plexi.

Posterxxl.nl
Deze printshop richt zich vooral op materialen. Ze verkopen wanddecoratie, kalenders, fotoboeken en fotogeschenken (mokken, knuffels, onderzetters, kussens, puzzels, slippers, buttons, tassen, notitieboekjes, mousepads en telefoonhoesjes). Alles kan geprint worden op verschillende soorten materiaal zoals linnen, hout, vilt, aluminium, plexi etc. Deze site lijkt iets duurder te zijn dan de anderen, maar ze hebben wel een goede score van hun klanten.

Hema printshop
De printsectie van de Hema website kenmerkt zich door de korting die op producten gegeven wordt. Ze hebben een overzicht van hun producten links op de pagina. Hema drukt ook op verschillende materialen af en heeft ook kalenders, fotoboeken, mokken, tassen en andere cadeaus. Hema is de enige shop die hun eigen kunst (gemaakt door echte kunstenaars) verkoopt en die je op verschillende uitingen kunt printen (vanaf 22,50 euro).

Internationale print communities
De twee communities die content van gebruikers rechtstreeks naar een printshop vertalen zijn Redbubble.com en Photobucket.com. Er wordt hier gewerkt in verschillende categorieën en je kunt ook op artist zoeken. Redbubble heeft ook andere kunst dan alleen foto’s te koop. Beide shops hebben verschillende producten om te printen, waarbij Redbubble zich meer richt op stoffen materialen en Photobucket op van alles (shower curtains, mokken, mousepads, telefoonhoesjes etc). Photobucket heeft ook een online editor waar meteen foto’s aangepast kunnen worden, dit kan eveneens in hun app.

Conclusie
De beschreven printshops hebben software (offline en online) waarmee de klant hun print kan samenstellen en bewerken. De gemiddelde levertijd is een week, dus misschien als WNF dit sneller doet hebben we sowieso al een voorsprong. Geen van de Nederlandse printshops hebben de mogelijkheid om online albums te sharen of foto’s van andere gebruikers te printen. Hema is de enige waarbij je kunst van buitenaf kunt bestellen, maar dit is vrij prijzig (22,50). Het is belangrijk om transparant te zijn voor een WNF printshop dat alles op duurzaam papier en met duurzame inkt geprint is. Op dit moment laat alleen Photobox dat zien. Zelfs internationaal zijn er nog maar twee grote websites die print van bestaande content aanbieden, hier is dus zeker een nieuwe markt te vinden!

Bronnen:

http://www.herinneringenoplinnen.nl/

http://www.photobox.nl/home-v3#liwioTest=8479&liwioVar=11559

http://www.posterxxl.nl/

http://foto-ontwerp.hema.nl/fotoplein

http://www.redbubble.com/

http://photobucket.com/

 

Leave a comment