Foto’s sorteren

Hoe werkt een stockphoto site?

Een stockphoto site is een database die foto’s voor de gebruikers tentoonstelt. Dit kan op twee manieren: royalty-free of rights-managed. Het verschil ligt hem in het gebruik van de foto. Bij royalty-free mag je de foto’s op meerdere manieren voor een onbepaalde tijd gebruiken. Bij rights managed is de foto exclusief maar mag de foto vaak maar voor een bepaalde tijd en plaats in gebruik zijn.

Op een stockphoto site staan foto’s die gemaakt zijn door fotografen. Het ligt per site aan of de fotografen professioneel of amateurs zijn. De fotografen krijgen geld voor hun foto’s. Vaak bepaald de website hoeveel een foto waard is. Bepalend voor de prijs is bijvoorbeeld de grootte of kwaliteit van de foto.

http://www.steves-digicams.com/knowledge-center/how-tos/becoming-a-professional-photographer/how-a-stock-photography-website-works.html#b

 

Hoe werken andere stockphoto sites?

 

www.stockphoto.com

Op www.stockphoto.com staat de fotograaf centraal, de site heeft 56 vaste fotografen met een eigen profiel. Om een foto te kopen heb je een account en credits nodig. Je kunt kiezen uit drie verschillende pakketten credits. Het kleinste pakket is tien dollar en het grote pakket is 110 dollar. Hiermee verplicht je de klant om meerdere foto’s te kopen.

Er is een searchbalk op de site waarmee je gemakkelijk een foto kan vinden met zoektermen. Naast de searchbalk staat een optie “advanced search” waarmee je gedetailleerder kan zoeken. Bijvoorbeeld op ID, filename en keywords. Er staan 36 foto’s op een pagina en je kan m.b.v. een uitklapmenu gemakkelijk op elke pagina komen.

Als je eenmaal in het scherm staat met de foto’s die je hebt gevonden door op een fotograaf te klikken of te zoeken kan je de foto’s verder sorteren op: Date added, date created, ID, title, filename, filesize, filenumber, batch ID, featured, width, height, views. Dit geeft de gebruiker een goed overzicht en kan hij gemakkelijk een foto vinden die aan zijn eisen voldoet.

 

www.shutterstock.com

Het eerste wat te zien is op www.shutterstock.com is een zoek-balk met een enorme foto op de achtergrond. Als je begint met typen in de zoek-balk krijg je meerdere opties. Je kunt vanaf deze zoek-balk sorteren op photo’s, vectors en illustrations. Ook kan je foto’s orderenen op thema zoals: arts, beauty, education, food en vintage. Je kunt ook selecteren of je je foto’s horizontaal of verticaal wil. Daarnaast zijn foto’s ook op kleur te selecteren.

Op het scherm met de foto’s kan je de grote en de hoeveelheid van het aantal foto’s op de pagina zien. Als je met je muis over de foto gaat wordt deze vergroot. Je kunt vanaf deze pagina verder sorteren op: new, populair, relevant en undiscoverd. Ook zijn er links naar gerelateerde onderwerpen. Je kunt er ook voor kiezen om de fotobeschrijving toe te voegen.

Shutterstock werkt met abonnementen. Je kunt abonnementen afsluiten van een maand tot een jaar. Je mag maximaal 25 foto’s per dag downloaden. Daarnaast kan je ook foto’s on demand downloaden voor een bepaald bedrag per jaar.

 

www.dreamstime.com

De startpagina van http://www.dreamstime.com is een zoek-balk. Je kunt hier gelijk aanvinken of je naar illustraties of foto’s zoekt. Daarnaast kan je aanvinken of je een royalty-free foto wil of niet. In de header staan thema’s waarop je kunt zoeken zoals: abstract, editorial en web design graphics. Je kunt zelf kiezen hoeveel foto’s je op een bepaalde pagina wil zien en de grootte ervan.

Door op de foto te klikken krijg je alle informatie over de foto zoals afmetingen, dpi en bestandsgrootte. Het is ook mogelijk om zelf de grootte en bestandstype kiezen.

www.dreamstime.com werkt met credits. Je kunt zelf de hoeveelheid credits invoeren waardoor je niet vast zit aan te veel of te weinig credits. Je kunt ook een abonnement nemen van bepaald aantal weken. Per week mag je dan n aantal foto’s downloaden.

Leave a comment